Ofte stilte spørsmål

Trafikalt grunnkurs

Trafikalt grunnkurs skal gi deg en bedre trafikal forståelse og forberede deg på å kunne drive øvelseskjøring.

Kurset strekker seg over 5 kurssamlinger, hvorav 3 er teoriundervisning, 1 er førstehjelpskurs og 1 er mørkedemo.

Når kurset er gjennomført, får du et kursbevis som skal medbringes ved all øvelseskjøring og til kjøretimer i skolebil. Tar du kurset i sommerhalvåret, vil du først få et midlertidig bevis, som er gyldig i den lyse årstiden, inntil du får en ny innkalling på senhøsten. Nytt bevis kan hentes ut når mørkedemoen er gjennomført.

Nei, kurset skal forberede deg til å starte kjøreopplæring. Det er faktisk ikke lov å kjøre bil før du har gjennomført Trafikalt grunnkurs, dersom du er under 25 år.

Er du under 25 år, trenger du trafikalt grunnkurs før du starter privat øvelseskjøring eller opplæring i skolebil.

Er du over 25 år, trenger du kun førstehjelpskurset og mørkekjøringsdemonstrasjonen. Disse kursene kan du ta parallelt med kjøretimene. Ha alltid med gyldig legitimasjon til privat øvelseskjøring og til kjøretimer ved trafikkskolen.

Tar du trafikalt grunnkurs i sommerhalvåret, vil du få innkalling til mørkedemo på senhøsten.
I mellomtiden vil du få utstedt et midlertidig kursbevis, slik at du kan drive øvelseskjøring uten mørkedemoen på plass.
Nytt bevis kan hentes ut når mørkedemoen er gjennomført.

Statens vegvesen sender kursbevis til deg i posten, men dette kan av og til ta litt tid.

Du finner også beviset digitalt ved innlogging på Din side på www.vegvesen.no. Dette er tilgjengelig fra det øyeblikket trafikkskolen har innrapportert din kursdeltagelse.

Bruker du det digitale beviset, må du logge inn og vise nettsiden ved en eventuell kontroll. Utskrift eller bilde av beviset fra nettsidene er ikke gyldig som bevis.

Husk å alltid ha med legitimasjon med bilde, i tillegg til kursbevis, når du skal øvelseskjøre eller ta kjøretimer.

Førerkort klasse B

Ettersom undervisningen skal være individuelt tilpasset, er totalprisen per førerkort varierende. Statens vegvesen mener en elev bør ha rundt 140 timer bak rattet for å bli klar for førerprøve. Grunnen er at man trenger å samle trafikale erfaringer for å kunne ta gode beslutninger i trafikken. En elev som ikke øvelseskjører privat, trenger flere kjøretimer med lærer. En elev som kjører mye privat, trenger færre.

 • Trinnvurdering trinn 2
 • Sikkerhetskurs på bane
 • Trinnvurdering trinn 3
 • Hele Trinn 4:
  • Kurs «Bilkjøringens ririko»
  • Landeveistur
  • Planleggingstur
  • Kurs «Refleksjon og oppsummering»

Trafikklæreren din skal vite hvilket nivå du er på og sette deg opp på de obligatoriske timene når du er klar for det. Du kan eksempelvis ikke ha trinnvurdering trinn 2 før du har vist lærer at du håndterer bilen godt teknisk.

Alle må ha vanlige kjøretimer både på trinn 2 og 3. Behovet for ordinære kjøretimer er individuelt, og trafikklæreren vurderer fortløpende hvor mange timer du trenger på hvert trinn.

Trafikkskolen har ikke lov til å garantere deg å bli ferdig på en viss tid. Noen trenger mye tid for å nå målene i læreplanen, andre trenger mindre tid. Dette har ofte sammenheng med hvor mye man øvelseskjører. Alt fra 3 måneder til ett år er normal tid å bruke på opplæringen.

Ønsker du kjøretimer i trafikksimulator, kan du starte allerede når du er 15 år. Vi kan ta deg gjennom sentrale deler av opplæringen allerede før du er 16 år, for å gi deg en ekstra god forberedelse før du skal ut på veien.

Opplæring klasse B starter med en vanlig kjøretime i trafikksimulator eller skolebil. Bare gi oss et hint om når du ønsker å sette i gang, så skal vi gjøre det vi kan for å imøtekomme dette.

Send oss gjerne en mail, ring eller bruk kontaktskjemaet på nettsiden vår.

Husk at dersom du er under 25 år, trenger du trafikalt grunnkurs før du starter øvelseskjøring/opplæring i bil.

Statens Vegvesen anbefaler at du begynner å øvelseskjøre når du er 16 år. Men hos Way kan du starte å kjøre i trafikksimulator allerede før du er 16 år. Vi kan her ta deg gjennom sentrale deler av trafikkopplæringen slik at du er enda bedre forberedt når du først skal ut på veien.

Teoriprøven kan tas tidligst 6 måneder før du oppfyller alderskravet for ønsket førerkortklasse. For klasse B blir det 17,5 år.

Vi anbefaler deg å ta teoriprøven så tidlig som mulig, da det er en fordel å ha gode teorikunnskaper når du gjennomfører praktisk opplæring.

Før du tar teoriprøven må du ha registrert søknad om førerkort. Søk om førerkort ved å logge inn på Din side på www.vegvesen.no. Når søknaden er registrert, kan du ta teoriprøven.

Når teoriprøven er bestått, kan du levere fullmakt for bestilling av førerprøve. Dette gjør du på Din side på www.vegvesen.no.

Bestill time for teoriprøven på Statens vegvesen sine nettsider. Husk å ha med gyldig legitimasjon og penger til betaling av teoriprøvegebyr.

Før du får tildelt førerprøve må du gi fullmakt til trafikkskolen. Når vi har mottatt din fullmakt vil vi bestille førerprøve til deg, så fremt du er i nærheten av å nå målene i læreplanen. 

Det er alltid trafikklæreren som avgjør om du er klar for førerprøve.

Trafikksimulatoren er et godt supliment til den tradisjonelle undervisningen ute i bil. Både nyinnlæring og egenkjøringen kan gjøres på en trygg og morsom måte i trafikksimulator. Vi kan også gi deg øving på utfordrende tarfikale situasjoner, som vil helst unngår ute på veien. Noen elever trives veldig godt med å kjøre trafikksimulator og tar mange timer i den. Andre synes det er greit å ta flere timer ute i bil. Det er helt opp til hver enkelt elev å avgjøre hvordan de ønsker å kombinere bruk av trafikksimulator og skolebil i sin opplæring. Vi legger opp til god dialog, slik at du får det slik du vil.

De obligatoriske timene må kjøres i skolebil ute på veien. Det samme gjelder førerprøven.

Betaling

Fortrinnsvis betaler kundene fortløpende på elevsiden www.tabs.no. Du kan betale via nettbank, bankkort eller vipps.

Dersom opplæringen ikke betales i forkant, eller samme dag som den gjennomføres, sendes faktura.  Alle fakturaer tillegges fakturagebyr på kr. 69.

Lurer du fortsatt på noe?