Klasse B og BE/B96 – Hvor tung tilhenger kan jeg trekke?

Våren har endelig ankommet. Kanskje er det tid for å rydde boden, fikse hagen, bygge platting eller pusse båt. Kanskje planlegger du sommerferie med campingvogn? Uansett hva du skal kan det være kjekt med en tilhenger, og da er det greit å ha kontroll på hvor tungt den kan lastes. I denne artikkelen gir vi deg en enkel forklaring på hvor tung tilhenger du kan trekke med vanlig førerkort klasse B, og med en eventuell utvidelse til klasse BE/B96.

Før vi setter i gang er det et begrep vi må se nærmere på, nemlig maksimal tillatt totalvekt:

Maksimal tillatt totalvekt = vekten av kjøretøy + vekten av henger.

For førerkort klasse B er maksimal tillatt totalvekt 3 500 kg. Det er også viktig å huske at vekten av tilhengeren må være innenfor det DIN bil har lov til å trekke. Denne informasjonen finner du vognkortet. Når det gjelder hengeren er hovedregelen at den har høyest tillatt totalvekt på 750 kg, det vil si vekten av henger + last. Det finnes likevel unntak dersom bilen + hengerens tillatte totalvekt ikke overstiger 3 500 kg. Om bilens totalvekt for eksempel er 2 000 kg kan du trekke en henger på inntil 1 500 kg med last, dersom vekten er innenfor det bilen har lov å trekke.

Med en litt større bil, romsligere henger, eller kanskje en campingvogn, skal det ikke så mye til før du overstiger en totalvekt på 3 500 kg. Hvis dette er tilfelle må du utvide førerkortet ditt til klasse BE/B96 for å kjøre lovlig. Med førerkort klasse B96 er maksimal tillatt totalvekt 4 250 kg. Med førerkort klasse BE er maksimal tillatt totalvekt på 7 000 kg.

For å utvide ditt førerkort til BE/B96 må du gjennom en egen opplæring hos en trafikkskole. Opplæringen innebærer et lastsikringskurs, noen trinnvurderinger og et sikkerhetskurs på vei. For å oppnå BE må du i tillegg bestå en førerprøve i regi av Statens vegvesen.

Nå som du (forhåpentligvis) har full kontroll på lovverket er det bare å komme seg ut i vårsola. Trenger du å utvide førerkortet ditt før du setter i gang finner du mer informasjon om vår opplæring way.no/klasse-be.

God vår!

Comments are closed.